“Oordelen remmen innovatie, verbinding en creativiteit”

Sta je als organisatie voor een kantelpunt? Een reorganisatie of verandering van leiderschap? Om te kunnen floreren als organisatie en mee te bewegen met de tijd, is een zachte en open blik nodig. Maar net als bij pijn, zijn mensen bij verandering geneigd terug te deinzen, te bevriezen of in een vechtstand te gaan. Dit gebeurt ook in organisaties, die zijn immers opgebouwd uit mensen. Angst en stress werken blikvernauwend, het tegengif voor creativiteit en innovatie. Mensen schakelen over op de automatische piloot waardoor potentiële oplossingen en kansen over het hoofd gezien worden.

Hoe ga je op prettige en lerende wijze door verandering heen en haal je beoogde doelen? Dat begint met bewustwording van je eigen oordelen en die van je collega’s. Als jij niet weet wat jouw automatische piloot dagelijks doet, ben je ook niet in staat wijzere keuzes in te maken. 

Voor organisaties maak ik Oordeel-Zacht-programma’s op maat en geef ik presentaties. 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:

Anne Barbara
Tel: +31 6 25221847
E-mail: ab@oordeelzacht.nl

Oordeel Zacht-programma

Met mijn Oordeel Zacht-programma begeleid ik teams en individuen in het bedrijfsleven van tunnelvisie naar wijsheid.  Oordeel Zacht is de weg van:

 1. Beseffen
 2. Bekijken
 3. Accepteren
 4. Wijs communiceren

Het Oordeel Zacht-programma bevat inzichten en bewezen leergangen uit de Westerse neurowetenschap, filosofie en psychologie en Oosterse ervaringsleringen als mindfulness, insight dialogue, het non-dualisme en Boeddhisme. Tevens maak ik gebruik van mijn ervaring en kennis als management consultant en gecertificeerd Mindfulness Based Stress Reduction trainer.

 

Maatwerk

De eerste stap in het programma is samen met het team het vraagstuk bepalen. Dit is een democratisch proces waarbij ik betrokkenen een-op-een interview. Alles wat hier gedeeld wordt, blijft vertrouwelijk. Dit is essentieel voor het creëren van een veilig omgeving. 

Vervolgens stel ik een plan op maat voor die afhankelijk is van de grootte van de organisatie en de hulpvraag. Vaste onderdelen van het Oordeel-Zacht-programma zijn: ervaringsoefeningen, theorie en coaching. Deze combinatie van gesprekken, thuisopdrachten en ervaringen buiten de comfortzone maken deelnemers bewust van hun eigen oordelen en die van collega’s. Het fijne is: iedereen kan met deze hernieuwde inzichten en ervaringen direct aan de slag in de werkpraktijk!

 

Presentatie van 1,5 uur

Tijdens een presentatie van 1,5 uur worden jij en je team ondergedompeld in de wereld van ‘Oordelen’. Door middel van story-telling, praktijk-voorbeelden en kennisdeling krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is een oordeel?
 • Oordelen mijn collega’s en ik ook?
 • Waar komt oordelen vandaan?
 • Welke invloed hebben oordelen op mijn kijk op de wereld en manier van samenwerken?
 • Wat kan ik doen met dit inzicht?

Het doel van de presentatie is jou (en je collega’s) bewust te maken van de oordelen die je gedachten en handelen sturen. Als het je lukt om dit bewustzijn mee te nemen naar je dagelijkse bezigheden, zul je direct een verschil merken in jouw manier van communiceren en (samen)werken. 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over deze workshop:

Anne Barbara
Tel: +31 6 25221847
E-mail: ab@oordeelzacht.nl 

Bewezen voordelen van wijs leiderschap

Wijs leiderschap vergroot het werkgeluk van werknemers en werkgevers, bevordert vertrouwen, samenwerking, verbinding, inclusiviteit, acceptatie en innovatie en doet organisaties floreren, zo blijkt uit verschillende onderzoeken:

 • De tachtig teams bij de Britse National Health Service volgden het programma ‘compassievol leiderschap’. Daarna lieten de teams betere financiële prestaties zien. Ook daalde het verzuim, het verloop en het aantal medische fouten.
 • De Amerikaanse gezondheidswetenschapper Lisa Berkman concludeert dat managers met “een open en creatieve blik” een positieve impact hebben op de nachtrust van hun werknemers en hun risico op hart- en vaatziekten verminderen.
 • Bij bedrijven waar vertrouwen wordt gevoeld is er bij werknemers 74% minder stress, 106% meer energie op werk, 50% hogere productiviteit, 76% meer engagement, 60% meer voldoening in het werk, 70% meer verbinding met de doelen van het bedrijf, 29% meer voldoening in het leven, 40% minder burn-outs en 13% minder ziekteverzuim.  
 • Medewerkers die werken in een zorgzame en liefdevolle omgeving, werken beter samen en vertonen minder ziekteverzuim.

 

Van tunnelvisie naar wijsheid

Stel je voor: er zitten twee kraaien in een boom die naar elkaar krassen. En ineens kun je ze verstaan:

“Afgelopen jaar heb ik 10 nesten gebouwd, maar met mooie kansen voor opschaling. Volgend jaar mik ik op 100 nesten. En voor 2030 is ons doel 10.000 nesten.” 

De andere kraai antwoord:

“Mooie prognose. Ik heb in september mijn kpi’s al gehaald: 15.000 nesten. 2030 is het jaar van 50.000 nesten.”

Het voorbeeld behoeft weinig uitleg. In een klap zie je de humor en absurditeit in van soortgelijke gesprekken tussen mensen. Dit is hoe ik graag te werk ga. Met kleine mind fucks en oefeningen stap je met je team binnen een veilige omgeving uit je comfortzone en ga je meer lucht en ruimte ervaren rondom vastgeroeste patronen en ideeën. Ineens besef je dat er nog heel veel andere reacties mogelijk zijn. Dat is hoe vrijheid en wijsheid voelt! 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:

Anne Barbara
Tel: +31 6 25221847
E-mail: ab@oordeelzacht.nl