De Oordeel Zacht Visie

 

Waarom oordelen we?

Iedereen oordeelt. Het hoort bij ons mens-zijn en heeft zelfs nut. Oordelen stelde ons in staat te overleven. Wanneer we een onbekende stam of dier tegenkwamen, konden we snel reageren door onze ‘oordeelreflexen’. Tegenwoordig hoeven we het dreigingsniveau van een onbekend gedierte zelden te beoordelen. We leven in een hele andere maatschappij, maar ons brein heeft nog deels dezelfde reflexen. 

Van de 40.000 gedachten die dagelijks door ons hoofd schieten, bestaat de meerderheid uit oordelen, terwijl er meestal geen sprake is van een acute dreiging. Hoe komt dat?

Ben ik genoeg?

We hebben door een optelsom van ervaringen, omgeving en biologie een zorgvuldig beeld opgebouwd van hoe ons leven eruit zou moeten zien. Hier hangen voorwaarden aan waar jij als individu aan moet voldoen. Pas dan ben je genoeg en verdien je acceptatie en liefde van anderen. Alles wat botst met dat wereldbeeld, kan daarom rekenen op een (onbewust) oordeel. Dat wat afwijkt van onze conditioneringen, wordt door onze oeroude reflexen bestempeld als mogelijk gevaar. Enkele fysieke en mentale verschijnselen van oordelen zijn:

Verwarring → gedachten buitelen over elkaar heen
Een gevoel van verdrinken
Verkrampt(e) hart, handen en kaken
Opgetrokken schouders
Tunnelvisie → je kunt letterlijk niet de hele kamer zien

Zo ploeter je dag in, dag uit om te ontkomen aan het oordeel van jezelf en anderen.

  • Ik kan best een weekend doorhalen, mijn collega’s doen het ook.
  • Vaderschapsverlof aanvragen mag wel, maar doe ik niet. Straks loop ik die promotie mis.
  • Ik ben zo moe, maar ga toch naar de verjaardag van mijn neefje. Straks denken ze dat ik een onbetrokken tante ben.
  • Hoe kun je je kinderen zo opvoeden?
  • Waarom zie ik mijn vrienden op Instagram in de kroeg? Heb ik iets gezegd of gedaan, dat ze mij niet hebben uitgenodigd?

Oordelen stuurt onbewust ons denken, voelen en doen, en daardoor leven we een groot deel van onze tijd vanuit een tunnelvisie. We richten ons op een puntje in een oneindig universum. Dit staat een vol en vrij leven in de weg.

Oordeel Zacht

Het goede nieuws: je kunt niet niet oordelen. Maar je kunt je wel bewust worden van je oordelen. Oordeel Zacht is de weg van:

  1. Beseffen
  2. Bekijken
  3. Accepteren
  4. Wijs communiceren

De Oordeel-Zacht methode is erop gericht jouw onbewuste automatische reacties te transformeren naar bewust reageren. Hierdoor ontstaat er ruimte voor vertrouwen, verbinding en inclusiviteit. Dit leidt tot wijsheid.

Wat is wijsheid?

Mijn missie met Oordeel Zacht is mensen begeleiden van tunnelvisie naar wijsheid. Het woord ‘wijsheid’ doet misschien wat oubollig aan. Maar denk eens aan mensen die jij als wijs beschouwt. Wie drijven naar boven? Dalai Lama? Nelson Mandela? Jane Goodall? Maya Angelou? Ineens lijkt het een stuk aantrekkelijker om wijs te zijn. 

Wat hebben deze mensen gemeen? Hier is een lijst van opgesteld met de volgende zes eigenschappen:

  1. Openstaan voor nieuwe ervaringen
  2. Kunnen reguleren van emoties – emoties zien en doorvoelen, in plaats van onbewust reageren
  3. Voelen en kunnen uitoefenen van compassie en empathie 
  4. Kunnen reflecteren
  5. Kunnen erkennen van onbeheersbaarheid van het leven
  6. Uitgaan van goede intenties

Met het Oordeel-Zacht programma voor individuen en organisaties creëren we samen meer ruimte voor deze zes wijze eigenschappen. 

Vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie mag altijd. 

Anne Barbara
Tel: +31 6 25221847
E-mail: ab@oordeelzacht.nl